Raad van Kerken

Nijmegen

en Omgeving

Stevenskerk 750 jaar – Hart van de stad

zo 3 sep 2023

Flyer Hart van de stad Stevenskerk    3 sep 2023

Van september 2022 tot september 2023 vierde de Stevenskerk haar 750-jarig bestaan. Gedurende deze twaalf maanden organiseerde Stadskerk Nijmegen een serie bijzondere vieringen ‘voor heel de stad’. Diverse groepen uit de Nijmeegse samenleving waren daarbij te gast en werkten daaraan mee.
In oktober startte de serie met een viering onder het motto ‘Dichter bij de stad’, met onder andere stadsdichter Heidi Koren en voorafgegaan door een Stadskerkontbijt.
In november vierden we met mensen die in de zorg werken en mensen die zorg ontvangen, daarbij was Saïda Aoulad Baktit onze gastspreker.
In december was het thema: ‘Wonen overal….’ We vierden met dak- en thuislozen en Maria van de Muijsenbergh, straatdokter, was onze gastspreker.
In februari liep de kerk vol met studenten toen de viering met het thema: ‘Wetenschap, ik geloof het wel…’ werd geleid door professor Heino Falcke en we genoten van het Nijmeegse Studentenkoor Alphons Diepenbrock.
In maart vierden we ‘Gastvrij Nijmegen’ met Nijmegenaren uit alle hoeken van de wereld. Gastspreker was Qader Shafiq, de negenjarige Judy Muharam uit Jemen speelde op haar viool en Chanelsy Moniharapon op zijn conga’s. Diana Kircideli zong sterren van de hemel met haar lied uit Oekraïne over gastvrijheid.
In april stonden de kinderen centraal tijdens de Palmpasenviering met een echte ezel, een optocht door de stad en jeugdorkest de Stefaantjes.
De regenboogviering in mei werd een prachtige viering in samenwerking met het COC Nijmegen, diverse mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap en homokoor ‘Het Herenakkoord’.
In juni konden we genieten van ‘Kunstig Nijmegen’, met beeldende kunst van ‘UNIT atelier’, musici en mime-spelers.
In juli stonden we stil bij de zorg voor de aarde onder de titel ‘Eerlijk en Duurzaam’ met Nienke Hofsink van ‘Genoeg om te leven’, diverse duurzame initiatieven uit Nijmegen en orkest Kladderadatsch.

Tijdens al deze vieringen werd er een stuk stof/textiel door één van de gasten aan de Stadskerk Nijmegen overhandigd. Van die stukken stof is een omslag voor de Bijbel gemaakt, waaruit iedere zondagmorgen tijdens de oecumenische viering wordt gelezen. Voortaan zullen de mensen uit de stad met hun verhalen elke viering in onze gedachten zijn. Deze omslag wordt op zondag 3 september, de laatste viering in deze jubileumserie gepresenteerd.

Burgemeester Bruls zal tijdens de slotviering van deze reeks een ‘preek van de leek’ houden.

Het thema van de viering is ‘Hart van de stad’, muziek wordt verzorgd door stadsorganist Jetty Podt en het Nijmeegse koor ‘Stemmen van Licht’. Zoals bij al deze vieringen zullen we aan het eind één grote kring van mensen vormen, verbonden met elkaar. Er wordt iets gedeeld en ten slotte zingen we een aangepaste versie van de canon: ‘Kom mee naar buiten allemaal’. Daarna is er tijd om elkaar te ontmoeten en te genieten van koffie, thee en een passende traktatie. Deze keer natuurlijk Marikenbrood.

Iedereen is welkom op zondag 3 september om 10.00 uur in het hart van de stad, de prachtige onlangs verbouwde Stevenskerk. Graag tot dan.


Alle berichten uit 2024

2024-05-30 ‘Ga mee!’ Pelgrimswandeling
2024-04-25 ‘Leven met elkaars verschillen’
2024-01-21 Gebedsdiensten in de Week voor Gebed voor de eenheid van de christenen
2024-02-22 Herdenking Bombardement Nijmegen

Eerdere jaren

2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010