Verslag van een vierdaagsemis

Wat maakt een mis tot een vierdaagse mis? Is het de toevalligheid van de zaterdag of de zondag voordat dinsdag de vierdaagse wandeltocht in Nijmegen van start gaat? Hoe komt die wandelmarathon dan aan de orde in de viering? vierdaagsemis, het altaar Op verschillende plaatsen in Nijmegen en omgeving geven ze vorm aan de vierdaagse mis. In Groesbeek hadden ze zaterdag 16 juli zo’n viering. De vierdaagse kwam terug in de voorbeden, in de meditatie, maar het meest opmerkelijk was toch de manier waarop na de zegen het vierdaagselied werd vertolkt. Na de gewijde woorden van de pastor zwenkten de deuren achter in de kerk open en het plaatselijke dweilorkest ‘Drek pak ow’ (Straks pak ik je) kwam al spelend binnen en op de stoelen deinden de mensen voorzichtig mee. En iedere wandelaar wist het: Dit is een evenement van bezuiden de grote rivieren.

De rooms-katholieke kerk van de heiligen Cosmas en Damianus in Groesbeek is niet de enige kerk die in deze periode aandacht besteedt aan de vierdaagse. In diverse kerken staat de wandeltocht centraal in de liturgie en worden de vaste bezoekers uitgenodigd hun kwaliteiten van gastvrijheid aan de dag te leggen. De pastor in Groesbeek heeft gekozen voor het thema ‘De wereld komt langs’. Een koor voor in de kerk brengt de mensen in de stemming: ‘Along the road of life, I have a friend divine’. De kerk stroomt langzaam vol, tjokvol.

Lees het hele verhaal op de site van de Nederlandse Raad van Kerken

(Geplaatst: 2011-07-26)